ماهیت جرم و رسوب
بهتر قبل از اینکه درباره رسوب زدایی اسپرسو ساز (جرم گیری) صحبت کنیم ببینیم اصلا این رسوبات و جرم ها چی هستن؟ آب شهری که همه ی ما استفاده می کنیم حاوی مواد معدنی محلولی مثل بی کربنات کلسیم و منیزیم هست. وقتی دمای آب افزایش پیدا می کنه این مواد معدنی محلول در آب تغییر فاز میدن. یعنی از فاز اولیه شون به فاز کربنات کلسیم و منیزیم که نامحلول در آب هستن حرکت می کنن. به مرور زمان این مواد نا محلول ذره ذره ته نشین و باعث ایجاد رسوب و جرم می شن. نتیجه این فرایند رو همه تو کتری و سماورهای خونه تون دیدین. خب همینقدر بدونید کافیه شیمی که تدریس نمی کنیم!!!
نحوه تشکیل جرم و رسوب در اسپرسو ساز
آبی که شما تو مخزن اسپرسوساز می ریزی وارد بُویلِر دستگاه میشه. بویلر قسمتی هست که آب در اون به دمای نزدیک به جوش می رسه. افزایش دمای آب باعث جدا و ته نشین شدن مواد معدنی موجود در اون میشه. با تکرار این فرایند زمینه تشکیل رسوب و جرم توی بویلر به وجود میاد. به همین سادگی … افتااااااااد!!!؟ …. شاید بعضی ها بگن خب بشه …. مگه اینا سمی هستن یا قرار ما رو بکشن!!؟؟ … نه!!! … این رسوب ها و جرم ها نه سمی اند و نه شما رو می کشن ولی مطمئن باشین دستگاه اسپرسو ساز و یا قهوه سازتون رو می کشن اونم یه مرگ تدریجی و آروم آروم که شما اصلا نمی فهمی و تا به خودت میای می بینی ای داد بی داد کار از کار گذشته!!!!

اثر مخرب رسوب و جرم ها بر عملکرد اسپرسو ساز
بیاین تاثیر این رسوب ها و جرم ها رو روی دستگاه اسپرسو ساز و یا قهوه ساز یه خورده دقیقتر بررسی کنیم. گفتیم که رسوب و جرم ها به مرور زمان توی بویلر دستگاه شما به وجود میان اول اینکه ممکن قطعه هایی از این رسوب ها از بدنه بویلر جدا بشن. این اتفاق می تونه باعث مسدود شدن مجاری جریان آب و در نتیجه کاهش حجم آب و یا حتی مسدود شدن شیر برقی بشه. شیر برقی قطعه بسیار حیاتی هست که توی یک پست کامل براتون تشریحش می کنم. در نتیجه این مشکلات به مرور می بینید که اسپرسوی شما خیلی تلخ شده و مزه سوختگی میده. علاوه بر این رسوب هایی که در بدنه بویلر شکل گرفتن مانع تماس مستقیم آب با بدنه بویلر میشن. این هم منجر به این میشه که اسپرسوی شما به اندازه کافی داغ نباشه و سرد به نظر برسه …. اکی؟

و اما …
خب حالا چاره کار چیه؟ چه کاری باید انجام بدیم؟ بله !!! درست فرمودین …. کاملاً متین … رسوبزدایی و جرم گیری مرتب دستگاه قهوه ساز و یا اسپرسو ساز. خب با چی؟ چطوری؟ با سرکه سفید!!!!!!! جاااااان؟ … حتما شما هم از دوستان و یا آشناهاتون شنیدین و یا حتی تو اینترنت خوندین که میشه از سرکه سفید برای رسوب زدایی دستگاه اسپرسو ساز و یا قهوه ساز استفاده کرد.
استفاده از سرکه سفید متاسفانه یکی از بزرگ ترین اشتباهاتی هست که واسه رسوب زدایی و جرم گیری دستگاههای اسپرسو ساز و یا قهوه ساز توصیه می شه. شاید اصلی ترین دلیلش عدم آگاهی هست. بسیاری از شرکت های بزرگ در زمینه تولید دستگاه های اسپرسو ساز مثل بریویل،سیج، فیلیپس، دلونگی، نوا، مباشی و … استفاده از سرکه سفید رو به عنوان رسوب زدا هرگز توصیه نمی کنند و در این زمینه محصولات مخصوصی تولید کردند. بنابراین استفاده از محصولات تخصصی در این زمینه همیشه عاقلانه ترین کار ممکن هست. آقا اصلا چرا نباید از سرکه سفید برای رسوب زدایی دستگاه اسپرسو ساز و یا قهوه ساز استفاده کرد؟ علتش رو تو پست بعدی بهتون گفتم.